De PvdA-fractie in de Tweede Kamer stemt in met het eventueel verlengen van de militaire missie in Uruzgan waar Nederland momenteel met 1.600 soldaten meedoet aan de ISAF-veiligheidsmacht. Dit meldde de Volkskrant donderdag.
De meningen over de duur van de verlenging lopen wel uiteen. Een meerderheid van de PvdA-Kamerleden wil anderhalf jaar langer blijven, een minderheid vindt drie tot zes maanden extra genoeg in het door oorlog verscheurde Afghanistan waar de NAVO faalt in het scheppen van veiligheid voor de burgers.
“Er is nog geen definitief besluit genomen, onderstrepen verschillende PvdA’ers. De fractie wacht nog op informatie van het kabinet, onder meer over de vraag wie de Nederlandse militairen opvolgen als zij uiteindelijk uit Uruzgan vertrekken,” schrijft de krant.
Het huidige mandaat voor de missie loopt in augustus 2008 af. Bondgenoten zoals de VS, Canada en Australië hebben Nederland gevraagd te blijven, maar leveren zelf relatief gezien veel minder soldaten voor Afghanistan.
Maar het beeld na verschillende discussierondes in de fractie is duidelijk, schrijft de Volkskrant. De betrokken parlementsleden stellen: “Er komt een verantwoorde afbouwmissie.”
Voornemen
Het kabinet beslist naar verwachting eind deze maand over eventuele verlenging van de huidige missie die in augustus 2008 afloopt.
Momenteel is er topberaad in het NAVO-hoofdkwartier in Bergen in België waar wordt uitgekeken naar toezegging van andere landen om militairen voor Uruzgan te leveren. Enkele tientallen militairen zijn al toegezegd door bondgenoten.
Pul-i Khumri
Bondgenoten zoals Hongarije worden in het noorden geconfronteerd met een steeds feller wordende tegenwerking van de Taliban bij hun missie, wat helemaal duidelijk werd door de bomaanslag van deze week in Pul-i Khumri in de provincie Baghlan, waar Hongarije het Provinciaal Reconstruction Team leidt.
De krant schrijft: “Formeel liggen alle opties nog open: voortzetting, activiteiten elders in Afghanistan, weggaan, maar minister Van Middelkoop (Defensie) zei eerder dat de intentie is te blijven. De regeringspartijen CDA en de ChristenUnie staan daar positief tegenover.”
De discussie bij coalitiepartner PvdA verliep moeizamer, mede door het geringe enthousiasme in de achterban van de partij voor de militaire acties in Uruzgan.
In Uruzgan wordt zwaar gevochten tussen de Taliban en de Nederlandse ISAF-militairen, die daarbij steun krijgen van bondgenoten zoals Australië, Canada, de Verenigde staten en Groot-Brittannië.
Maar de animo onder andere bondgenoten om zich in het wespennest Uruzgan te steken is niet bepaald hoog.
Lobby
En ondanks dat voorafgaand aan de missie werd gezegd dat na twee jaar de NAVO voor een opvolger van Nederland daar zou zorgen, is Nederland zich suf aan het lobbyen om bondgenoten over de streep te trekken om daar te komen helpen. Tot nu toe weinig succesvol.
Tijdens het debat in de fractie afgelopen dinsdag schaarde niettemin bijna tweederde van de PvdA-Kamerleden zich achter verlenging van de missie met anderhalf jaar.
Een klein deel van de fractie acht een half jaar genoeg, een enkeling ziet de voorbereiding voor de aftocht het liefst nu beginnen. “De verlenging is wat ons betreft een feit”, concludeert één van de Kamerleden. Deze positie wordt vanavond aan de PvdA-bewindslieden meegedeeld.
Explosie van Geweld
Afghanistan beleeft de meest gewelddadige periode sinds de Taliban eind 2001 uit het zadel werd geworpen door een door de VS-geleide coalitie.
Volgens verslaggevers hebben de Taliban zich sinds twee jaar gereorganiseerd en voeren een gewelddadige oppositie tegen de regering in Kabul en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.
Hierbij wordt door beide partijen buitensporig veel geweld gebruikt. De ISAF en de coalitie voeren zware bombardementen uit, waarbij ook veel burgerslachtoffers vallen. De Taliban legt hinderlagen, en voert aanvallen uit met zelfmoordcommando’s en bermbommen.
Bij het geweld in Afghanistan zijn dit jaar volgens een telling van de Associated Press die gebaseerd is op gegevens van Afghaanse en westerse bronnen al meer dan 5.700 doden gevallen, en de opstand verspreidt zich nu ook steeds verder naar het westen en noorden van het land.
Volgens waarnemers zijn de NAVO en de Afghaanse regering te zwak om de veiligheid voor de Afghaanse burgers te beschermen en kijkt men vrijwel machteloos toe hoe overal in het land steeds nieuwe haarden van verzet opduiken.
En daarbij ontbreekt het volgens voormalig ISAF-commandant David Richards aan een welomlijnde strategie binnen het bondgenootschap.
donderdag 8 november 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)